Ilonen: Golfin ammattitasolla pärjää rauhallisuudella ja keskittymisellä

Golfammattilainen Mikko Ilonen menestynein suomalainen miesgolfari, kun asiaa mitataan kansainvälisten voittojen ja ansiotulojen perusteella. Hän on ainoa suomalainen joka on voittanut Brittien amatöörimestaruuden, jonka Ilonen voitti vuonna 2000. Ammattilaiseksi Ilonen siirtyi vuonna 2001. Ammattilaisurallaan hän on voittanut viisi kertaa European Tourilla ja hänen uralleen on mahtunut yli 250 ammattilaiskilpailua Euroopassa. Hänen paras kautensa on tähän mennessä ollut vuonna 2014, jolloin hän voitti kaksi turnausta Euroopan kiertueella ja ansaitsi yli 1,6 miljoonaa euroa. Talvisin Ilonen harrastaa myös hiihtoa ja seuraa aktiivisesti talviurheilulajeja.

Rutiinit auttavat keskittymään

Ilonen on pohtinut paljon sitä, miten ammattigolfaaja kehittyy vielä paremmaksi kuin kilpailijat ja mitä ominaisuuksia golfaajalta vaaditaan. Ilonen kertoo, että golfammattilaisen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat rauhallisuus, hyvä keskittymiskyky ja itseluottamus. Tosipaikan tullen ei voi alkaa epäillä itseään tai hermostua, sillä pienikin väärä liike on golfissa kohtalokas. Ilonen toteaa, että hänellä nämä ominaisuudet tulevat rutiinien kautta. Kisaviikolla Ilonen tulee kentälle aina samaan aikaan, tekee saman treenin päivästä toiseen ja syö aamiaiseksi saman annoksen. Ilonen painottaa, että mestarin ja toiseksi tulleen välillä oleva ero on häviävän pieni. Kyse on silloin siitä, onko asiat tehty kunnolla vai sinne päin. Hän kehottaa tekemään asiat aina mahdollisimman hyvin. Kisoihin valmistautumisessa on hänen mukaansa tärkeintä virheiden minimoiminen jo etukäteen ja se tapahtuu tutustumalla kenttään ja olosuhteisiin riittävän hyvin.

Ilonen painottaa, että golfissa suoritus on suurelta osin kiinni päästä. Kun tekniikka on hiottu tietylle tasolle, suurimman eron saa hallitsemalla itsensä henkisesti. Hänelle itseluottamus muodostuu siitä, että hän pitää kiinni rutiineistaan. Hän pyrkii tekemään ennalta suunnitellut asiat ja elää kuten kuuluu, treenaamaan oikein ja silloin hän tuntee, että valmistelut on tehty kunnolla. Hänelle on tärkeää myös se, että asiat ovat kunnossa kentän ulkopuolella. Tällöin kotona tapahtuvat asiat eivät mietitytä kentällä. Iloselle keskittyminen alkaa rauhoittumisesta. Jos kierrokset alkavat käydä liian kovilla, hän rauhoittaa itseään lauleskelemalla ja hyräilemällä. Hän on todennut myös hengittämiseen keskittymisen oivaksi rauhoittumiskeinoksi. Ilonen toteaa, että viisi tuntia jatkuneiden kisakierrosten jälkeen siitä kuplasta on päästävä ulos ja tehtävä jotain aivan muuta. Siinä tilanteessa Ilonen haluaa irrottautua keskittymisestä ja vaikka jutella jonkun toisen kanssa. Tämän jälkeen hän pystyy taas palaamaan takaisin pelitilanteeseen ja keskittymään. Ilonen toteaa, että jos hän pyrkii keskittymään viiden tunnin ajan vain peliin, siitä seuraa ainoastaan päänsärky.

Ammattilaiset keskittyvät uuden oppimisen sijasta karsimiseen

Ilonen muistuttaa, että ammattilaistasolla golfissa ei oikeastaan opetella enää uusia asioita vaan päinvastoin, pyritään karsimaan tekniikkaa. Nuorena opitut huonot tavat kummittelevat pitkään ja vaatii työtä päästä niistä eroon, poisoppiminen saattaa kestää vuosikausia. Ilonen toteaa, että myös ammattilaistasolla vaaditaan kärsivällisyyttä, sillä muutokset eivät tapahdu nopeasti eikä kehitys ole yhtä selkeää kuin lajia aloittaessa. Hän muistuttaa, että aina ei ole itsestään selvää mistä ongelma johtuu. Lyöntitekniikassa oleva virhe näkyy käsien asennossa, mutta sitä korjatessa ei voi keskittyä vain käsiin, sillä virhe voi olla lähtöisin mistä tahansa asentoon vaikuttavasta kohdasta kuten esimerkiksi jaloista.

Ilonen kertoo, että häntä motivoi urallaan nimenomaan kilpaileminen ja kilpailujen voittaminen. Hän toteaa, ettei koskaan ole ollut lapsitähti joka olisi voittanut kilpailuja ympäriinsä. Nyt hän nauttii siitä olotilasta, jonka kilpaillessa saavuttaa. Ilonen kuvailee olotilaa sellaiseksi, että sitä ei voi saavuttaa arkena ja se tuntuu siksi erityisen hienolta.