Kiira Korpi on onnellinen jääprinsessa

Kiira Korpi saavutti taitoluistelu-urallaan paljon, mutta kertoo olevansa onnellisempi päätettyään kilpauransa. Hän on taitoluistelun viisinkertainen suomenmestari ja kolminkertainen EM-mitalisti. Korpi osallistui myös kaksi kertaa olympialaisiin. Nyt hän asuu New Yorkissa avomiehensä kanssa ja keskittyy nauttimaan luistelemisesta ilman kaiken nielevää suorittamista. Hän esiintyy mm. erilaisissa suuren luokan jääshowproduktioissa ja tuomaroi Suomessa kilpailua Tanssii tähtien kanssa. Korpi nähtiin myös Supertähdet-ohjelmassa, jossa urallaan menestyneet kilpaurheilijat kertovat elämästään ja tutustuvat toisiinsa. Korpi toimii lisäksi asiantuntijana Ylen taitoluistelulähetyksissä.

Vuonna 1988 syntynyt Korpi aloitti luistelun neljän vanhana ja suhtautui harrastukseen alusta asti tosissaan. Hän siirtyi valmennusryhmiin 10-vuotiaana ja 11-vuotiaana hän osallistui ensimmäisiin ulkomaankisoihinsa. Juniorisarjassa kilpaillessaan hän voitti vuonna 2004 sekä Suomen että Pohjoismaiden mestaruuden. Seuraavana vuonna hän sijoittui kymmenenneksi MM-kilpailuissa. Korpi menestyi upeasti myös aikuisten kilpailuissa, voittaen suomenmestaruuksia sekä EM hopeaa ja pronssia. Vuonna 2006 Korpi osallistui Torinon olympialaisiin ja sijoittui kuudenneksitoista.

Päätös kilpauran lopettamisesta kypsyi vähitellen

Korpi ilmoitti kilpauransa päättämisestä elokuussa 2015. Hän kertoo nyt, että päätös oli vaikea ja hetki tunteellinen, mutta myöhemmin päätöksestä seurasi vapauden tunne. Tällä hetkellä Korpi kertoo luistelemisen tuntuvan todelliselta nautinnolta suorittamisen sijaan.

Taitoluistelu on lajina vaativa ja huipulle päästäkseen täytyy harjoitella tosissaan jo alle kouluikäisenä. Korpi vakuuttaa, ettei hän ollut mikään luontainen taitoluistelija, vaan hänen isosiskonsa Petra Korpi oli lajissa aluksi lahjakkaampi. Siskoksia erotti kuitenkin se, että Kiiran kunnianhimo ajoi häntä harjoittelemaan yhä kovemmin ja sitä kautta kohti menestystä. Korpi toteaa, että myöskään hänen kroppansa ei ole koskaan ollut täysin sopiva taitoluisteluun. 170-senttinen Korpi on monia kilpakumppaneitaan pidempi. Pituuden takia esimeriksi vaativat hypyt olivat hänen fysiikalleen vieläkin vaativampia.

Korpi toteaa, että vaikka hän on aina tuntenut intohimoa luistelua kohtaan, sokaisi kunnianhimo välillä kaiken muun. Ilo unohtui välillä suorittamisen tieltä. Syksyllä 2013 loukkaantumiskierre hidasti harjoittelua ja kilpailuja jäi väliin. Akillesjänteen vammojen takia Korpi pääsi palaamaan kilpailuihin vasta Shanghain MM-kisoissa vuonna 2015. Kisat eivät kuitenkaan sujuneet ja olivat menestykseen tottuneelle Korvelle karvas pettymys. Ensimmäistä kertaa kilpaurallaan hän ei päässyt ollenkaan vapaaohjelmaan. Tuolloin lopettaminen kävi ensimmäistä kertaa mielessä ja Korpi kertoo nyt olleensa todella pohjalla.

Korpi kertoo nyt, että loukkaantumisia ja kilpailuissa epäonnistumista seurasi pitkä pätkä, jolloin hän ei tiennyt itsekään, miten tästä jatkaisi. Hän teki valmentajansa kanssa treeniohjelmaa seuraavalle kaudelle, mutta eräänä päivänä hänelle kirkastui se, ettei hän todellakaan enää halunnut jatkaa kilpauraansa.

Suorittaminen vaihtui nauttimiseksi

Aktiivisen kilpauran aikaan Korven harjoitusrutiineihin kuului kolme tuntia luistelua päivässä ja lisäksi oheisharjoittelua. Tällä hetkellä harjoittelutahti on tunnista kahteen per päivä ja viikonloput Korpi pitää usein vapaina hyvällä omallatunnolla. Hän kertoo katsovansa nykyään kisoihin valmistautuvia luistelijoita onnellisena siitä, ettei hänen tarvitse enää käydä läpi samanlaista stressiä.

Lopettamispäätökseen johtaneista tuntemuksista huolimatta Korpi toteaa, että jälkeenpäin ajateltuna hänen uransa meni juuri niin kuin pitikin. Vaikeat kokemukset kasvattivat häntä ihmisenä ja saavat arvostamaan nykyhetkeä. Menestys taas tuntui aikanaan hienolta ja urasta on jäänyt myös paljon hyviä muistoja. Nykyään Korpi kertoo iloitsevansa siitä, että on hyvä jossain sellaisessa, jolla voi tuottaa iloa muille ihmisille. Hän onkin löytänyt toistaiseksi oman paikkansa jäänäytöksissä luistellessaan. Henkilökohtaisessa elämässään Korpi on löytänyt onnen malli Arthur Borgesin kanssa. New Yorkissa asuva pariskunta on seurustellut vuodesta 2010 ja he kihlautuivat tänä keväänä.