Koripallo Suomessa

Koripallo Suomessa

Koripalloa on pelattu Suomessa yllättävän pitkään. Moni meistä tuskin edes tietää, että koripallon historia juontaa juurensa jo 1900-luvun alkuun. Vaikka Suomi ei maajoukkueena olekaan saavuttanut kovin suurta menestystä kansainvälisellä tasolla, löytyy meiltä silti yksittäisiä pelaajia, joita tänäkin päivänä nähdään NBA-kentillä. Mutta palataan ajassa hieman taaksepäin ja katsotaan, miten koripallo on elänyt Suomessa vuosikymmenien ajan.

Aluksi pääkaupunkiseudulla pelattiin hyvin koripallon kaltaista peliä. Korit olivat umpikoreja ja pallo heitetiin niihin, jonka jälkeen se otettiin pois sieltä keppiä apuna käyttäen. Tämä omanlainen koripallonsa levisi pikkuhiljaa koko Suomeen ja sitä alettiin pelata ajanviihdykkeenä monessa eri kaupungissa. Todellisen kosketuksen koripalloon saivat Suomen Työväen Urheiluliiton jäsenet vuonna 1922, kun he matkustivat Neuvostoliittoon. Siellä koripallo oli jo saavuttanut melko suositun lajin aseman ja sitä pelattiin erittäin ammattimaisesti sille varatuilla kentillä. Valitettavasti Suomessa ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta vielä tässä vaiheessa lajin todelliseen harrastamiseen, sillä hallitiloja ei ollut saatavilla koripalloa varten.

Suomen kohdatessa tämän kaltaisia esteitä koripallon pelaamiselle, kesti vielä jonkun aikaa ennen kuin lajia alettiin ihan tosissaan pelata ympäri Suomea. Mutta vihdoin vuonna 1939 perustettiin Suomen Koripalloliitto ja täten lajille saatiin vihdoin oma paikkansa muiden urheilulajien joukossa. Tämä ei kuitenkaan käynyt täysin kivuttomasti, sillä laji koko vielä pitkään paljon ennakkoluuloja. Koripallo eli Suomessa sodankin aikana ja vaikka tuo aika oli haasteita täynnä, niin onneksi laji ei päässyt kuolemaan kokonaan. 50-luvulla tultaessa koripallon suosio kasvoi entisestään, sillä se alkoi myös keräämään kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Maailman ensimmäiset koripallon maailmanmestaruuskilpailut pidettiin vuonna 1950 ja Suomikin melkein karsiutui kilpailuihin, vaikka heitä tuskin olisi koskaan pystytty lähettämään sinne talousvaikeuksien takia.

Korisbuumi ja tähtipelaajat

Korisbuumi ja tähtipelaajat

60-luvulla Suomessa vallitsi todellinen korisbuumi. Se on tähänkin päivään mennessä ollut kaikkein menestyksekkäin luku Suomen koripallon historiassa. Suomen maajoukkue pääsi osallistumaan lukuisiin arvokisoihin ympäri maailmaa, joukkue jopa menestyikin melko hyvin, vaikka todellista läpimurtoa lajissa Suomi ei koskaan onnistunutkaan saamaa. Samaan aikaan muutamat yksittäiset pelaajat kiinnittivät koripallomaailman huomion ja heitä arvostettiin maailmanlaajuisesti. Suomi hyötyi erityisesti muutamasta aktiivisesta liiton jäsenestä, jotka tekivät paljon työtä sen eteen, että Suomi pääsi osallistumaan kilpailuihin ympäri maailmaa. Korisbuumin aikana Suomessa järjestettiin myös Euroopan mestaruuskilpailut, jossa se itse sijoittui kuudenneksi. 60-luvun buumin jälkeen Suomen menestys koripallossa alkoi kuitenkin valitettavasti taas vähentyä ja tuntui myös siltä, että lajin yleinen taso laski roimasti. Suomi pääsi kuitenkin edelleen osallistumaan kansainvälisiin arvokisoihin ja vaikka se joukkueena saavuttanut kovinkaan suurta menestystä, yksittäisiä pelaajia voitiin valita jopa otteluiden ja turnauksien tähtipelaajiksi.

Myös ensimmäiset sopimukset NBA:n kanssa solmittiin buumin aikana. Suomesta lähti monia pelaajia Amerikkaan pelaamaan, sillä mahdollisuudet siellä olivat aivan eri luokkaa eurooppalaisen koripallon rinnalla. Myös junioreiden pelit ja turnaukset alkoivat tulla osaksi kansallista koripallo-ohjelmaa. Koulujen liikuntatunnit ottivat koripallon yhdeksi lajeistaan ja sitä on siitä asti harjoiteltu myös kouluissa. Suomesta on maailmalle lähtenyt monia hyviä pelaajia, kuten Hannu Möttölä, Petteri Koponen ja Lauri Markkanen. Päästäkseen NBA:n riveihin pelaajan tulee todella olla ainutlaatuinen ja tason oltava huimaa verrattuna Suomen kansalliseen tasoon. Suomen koripallo elää ja voi hyvin edelleen. Se on erittäin hyvä harrastus, joka sopii monille ja jota pystyy harrastamaan lähes jokaisessa suuremmassa kunnassa Suomessa. Jos pelaaminen kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen seuraan. Jos seura mahdollisuutta ei ole, niin pelaaminen kaveriporukalla on myös hyvä keino pitää kuntoa yllä.