Kuuluisat suomalaiset jalkapalloilijat

Suomesta on tullut kuuluisia jalkapalloilijoita kautta historian. Esittelemme tässä artikkelissa kolme kaikkien aikojen menestyneintä jalkapalloilijaa.

Jari Litmanen

Jari Olavi Litmanen (syntynyt 20. helmikuuta 1971) on suomalainen entinen jalkapalloilija. Hän oli Suomen maajoukkueen ensisijainen kapteeni vuosina 1996-2008 kansainvälisessä urassa vuosina 1989-2010. Litmasta pidetään laajasti kaikkien aikojen Suomen parhaimpana jalkapalloilijana. Suomen jalkapalloliitto valitsi hänet viimeisen 50 vuoden parhaaksi suomalaiseksi pelaajaksi UEFA:n juhlatilaisuudessa marraskuussa 2003. Hän sijoittui myös 42. sijalle 100 suurimman suomalaisen äänestyksessä vuonna 2004. Jalkapallotilastojärjestöjen liitto (AFS) Kokoelma kaikkien aikojen parhaimmista jalkapalloilijoista nimitti Litmasen kaikkien aikojen 53. parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Suomessa häntä kutsutaan usein nimellä “Litti” (Pierre Littbarskin ja oman sukunimensä jälkeen), joka on peräisin hänen varhaisvuosiltaan ja tunnetaan myös nimellä “Kuningas”. Klubiuransa aikana Litmanen edusti Reipasta, HJK:ta, MyPaa ja Lahtea Suomessa sekä Ajaxia, Barcelonaa, Liverpoolia, Hansa Rostockia ja Malmö FF:ää ulkomailla. Häntä pidettiin yhtenä maailman parhaimmista hyökkääjistä keskikenttäpelaajista.Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen jalkapallo-supertähti, kun hän pelasi Ajaxissa 1990-luvun puolivälissä. Hän voitti Mestarien liigan vuonna 1995, uransa huippuvuotenaan.

Sami Hyypiä

suomalaisella jalkapalloilija

Sami Tuomas Hyypiä (s. 7. lokakuuta 1973) on suomalainen jalkapalloilija ja entinen puolustaja. Hyypiä oli merkittävä hahmo Suomen maajoukkueessa ja hänet valittiin useita kertoja Suomen urheilutoimittajiksi ja vuoden jalkapalloliiton pelaajaksi. Hän aloitti debyytinsä vuonna 1992 ja on maan toiseksi paras pelaaja Jari Litmanen jälkeen.

Hyypiä aloitti uransa Ykkönen-puolella Kumussa ja muutti pian Veikkausliiga-asuun MyPaan. Hän vietti neljä vuotta klubilla auttaen heitä voittamaan Suomen Cupin vuosina 1992 ja 1995. Hän siirtyi Willem II:een vuonna 1995 ja vietti seuraavat neljä vuotta siellä. Hänestä tuli joukkueen kapteeni ja hänet nimitettiin heidän vuoden pelaajaksi auttamalla heitä pääsemään UEFA: n Mestarien liigaan.Vuonna 1999 hän muutti Liverpooliin, tiimiin, jota hän tuki lapsena, kaupassa, jonka arvo oli 2,6 miljoonaa puntaa. Vuoteen 2001 mennessä hän hallitsi säännöllisesti joukkuetta ja tuo kausi Liverpool voitti runsaasti kunniaa, suorittamalla Cup-treblen League League-, FA Cup- ja UEFA Cup -sarjoissa, voitettuaan UEFA Super Cupin ja FA Community Shieldin. Hänestä tuli ensimmäisen valinnan kapteeni kaudella 2001–02 ja hän oli osa Jalkapalloliigan Cup-voittajajoukkuetta vuonna 2003. Vuodesta 2012–13 hän palasi Bayer Leverkuseniin sen koko joukkuejohtajana. Kahden Bundesliigassa menestyneen kauden jälkeen hän palasi Englannin jalkapalloon vuonna 2014 lyhyeksi väliaikaksi toisen tason klubin Brighton & Hove Albion manageriksi. Elokuussa 2015 hänet esiteltiin sveitsiläisen FC Zürich-seuran uudeksi manageriksi.

Jussi Jääskeläinen

Jussi Albert Jääskeläinen (s. 19. huhtikuuta 1975) on suomalainen jalkapallovalmentaja ja eläkkeellä oleva jalkapalloilija, joka pelasi maalivahtiina. Jääskeläinen debytoi Suomen puolesta 25. maaliskuuta 1998 Maltaa vastaan. Hän oli vuosia ollut Suomen toinen valinta Antti Niemin takana, mutta sen jälkeen kun Niemi vetäytyi kansainvälisestä jalkapalloilusta vuonna 2005, Jääskeläisestä tuli lopulta suomalainen ykkösmaalivahti.

Uransa aikana Jääskeläinen edusti merkittävimmin Bolton Wandereria vuosina 1997 – 2012, esiintyen 530 esiintymisessä kaikissa kilpailuissa. Hän lähti Boltonista West Ham Unitediin kauden 2011–12 lopussa. Siirtyi kolmen vuodenajan jälkeen Wigan Athleticiin ilmaisella siirrolla. Ensimmäisellä kaudellaan Wiganin kanssa hän voitti League One-tittelin. Hän jätti Wiganin kahden vuodenajan jälkeen liittymään intialaiseen klubiin ATK, jossa hän jäi eläkkeelle vuonna 2018.

Jääskeläinen ansaitsi 56 kappaletta Suomen maajoukkueelle, debytoi vuonna 1998 ja vetäytyi kansainvälisestä jalkapallosta vuonna 2010. Vuonna 2018 Boltonin entinen joukkuetoveri Sam Ricketts nimitti hänet Wrexhamin maalivahtivalmentajaksi.