Lentopallo Suomessa

Lentopallo Suomessa

Lentopallo on Suomessa erittäin tunnettu palloilulaji. Lentopalloa pääsevät kokeilemaan kaikki, ainakin koulun liikuntatunneilla. Koulussa pelataankin lentopalloa ainakin yläkoulun liikuntatunneilla ja lukiossa hyvin ahkeraan.

Lentopalloa pelataan nykyään myös enenemässä määrin uimarannoilla, silloin puhutaan rantalentopallosta tai englantilaisella termillä “beach volley”. Rantalentopallossa ei yleensä käytetä kenkiä, vaan alustana toimii pehmeä hiekkakenttä. Tosin rantalentopallokausi on Suomessa suhteellisen lyhyt, koska kesä on niin rajallinen ajallisesti. Osa pelaajista tosin jatkaa ulkona pelaamista tuulipuvuissa ilman hieman viilettyä, koska raikas sää tuntuu keuhkoihin niin virkistävältä. Kaikkein eniten lentopalloa pelataan kuitenkin sisähalleissa, joita löytyy lähes kaikista kunnista. Lentopallo on helppo järjestää, jos sali on käytössä, koska siihen tarvitaan vain lentopalloverkko ja toimiva lentopallo. Pelaaja tarvitsee itselleen vain sopivat sisäpelikengät ja tarvittaessa pehmeät polvisuojat. Lentopallon pelaaminen ei siis vaadi suuria rahallisia sijoituksia, mikä edesauttaa pelin suosiota.

Lentopallo on monipuolinen urheilulaji, jossa tarvitaan erityisesti kestävyyttä, nopeutta, jäntevyyttä ja tarkkuutta. Lentopalloharjoituksissa harjoitellaankin näitä kaikkia ominaisuuksia erikseen. Kestävyyttä harjoitellaan muun muassa juoksemalla, nopeutta intervalleilla, jäntevyyttä erilaisilla hypyillä ja hyppelyillä sekä tarkkuutta pallon kanssa erilaisin syötöin. Kaikki osa-alueet on oltava kunnossa, jotta pelaaminen onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Lentopallo vapaa-ajalla

Lentopallon pelaaminen ei jää monillakaan pelkkiin koulun liikuntatunteihin. Lentopalloa pelataan Suomessa yleisesti ottaen hyvin paljon vapaa-ajalla kaikissa ikäryhmissä. Monissa kunnissa on lentopallokerhoja tai erilaisia klubeja, jossa järjestetään harjoituksia kerran tai pari kertaa viikossa eri ikäryhmille. Lentopalloa on usein tarjolla jo jopa alle kouluikäisille, mutta viimeistään ensimmäisestä luokasta lähtien. Ryhmäkoot vaihtelevat suuresti.

Suomessa järjestetään lentopalloleirejä nuorille pelaajille joka kesä. Leirejä on joko pienimuotoisina tai ihan koko maan tasollakin järjestettäviä suuria leirejä. Suurilla leireillä leirin paikkakunta vaihtuu vuosittain. Leireistä vastaa aina joku yksittäinen lentopallokerho tai useampi kerho yhdessä. Leireiltä saa uusia kavereita ja sieltä etsitään myös tulevia kykyjä.

Suomalaiset lentopallon ammattilaiset

Suomessa pelataan lentopalloa myös ihan ammattilaistasolla. Tällöin puhutaan Lentopallon Mestaruusliigasta, se on siis suomalainen liiga. Mestaruusliigan pelejä näytetään jonkin verran televisiosta. Otteluiden tuloksia voi seurata kätevästi myös internetistä joko lentopalloliiton sivuilta tai vaikka Mestaruusliigan omilta nettisivuilta. Suomessa tällä ammattilaistasolla pelaavat pelaajat eivät ole useinkaan pelkkiä urheilijoita ammatiltaan, vaan pelaamisen lisäksi he käyvät usein perustyössä jossain muualla. Suomessa pelaaminen ei ole vielä niin ammattilaista, että pelaaja voisi täysin unohtaa muun työnteon. Ehkä tulevaisuudessa tulee muutosta asiaan, mutta siihen vaikuttavat monet tekijät.

Lentopalloa suomalaiset ammattilaiset pelaavat myös Suomen rajojen ulkopuolella. Suomessa on sekä miesten, että naisten lentopallomaajoukkue. Samoin meiltä löytyy poikien ja tyttöjen maajoukkueet. Kaikki maajoukkueet pelaavat aktiivisesti ja käyvät erilaisissa turnauksissa Suomen ulkopuolella. Maajoukkueiden kokoonpanot ovat julkisesti nähtävillä lentopalloliiton nettisivuilla.

Suomalaiset ovat siis hyvin kehittyneet lentopallon pelaajina ja jokunen pelaaja on lähtenyt myös ulkomaille pelaamaan. Ulkomaille suunnataan yleensä toiveena nimenomaan ammattilaisuus, se että urheilija voisi keskittyä pelkkään pelaamiseen. Ammattilaisuuteen tähtäävät pelaajat lähtevät yleensä Euroopan kentille pelaamaan. Suomesta on lähtenyt useita pelaajaa pelaamaan sekä valmentajia valmentamaan tälle kuluvalle kaudelle 2019-20 ulkomaan kentille. Suomalaisia on tällä hetkellä ainakin Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Kreikassa. Jokunen pelaaja on mennyt myös Euroopan ulkopuolelle, muun muassa Turkkiin ja Yhdysvaltoihin.

Lentopallo on Suomessa siis hyvin tunnettu palloilulaji. Kaikki tuntevat lajin jollain tapaa ja useat pelaavat sitä joko tositarkoituksella, puolitosissaan tai ihan vaan leikkimielellä pitääkseen kunnostaan huolen. Lentopallo on joukkuepeli, joten se antaa mahtavan mahdollisuuden sosiaalistumiseen pelaamisen lomassa. Lentopalloa voi pelata sekä sisä- että ulkotiloissa, joten paikan löytyminen ei yleensä ole ongelma. Lentopallo pysyy varmasti tulevaisuudessakin aktiivisena ja pidettynä palloilulajina Suomessa. Sen monipuolisuus on vailla vertaansa.