Maailman parhaiden jalkapalloilijoiden lista on täynnä legendoja

Maailman parhaan jalkapalloilijan tittelistä riittää mielipiteitä, mutta nämä kymmenen tuntuvat olevan aina kärkisijoilla. Eivätkä syyttä. Listasta näkee, kuinka jalkapallon huippunimet ovat jääneet elämään, mutta toisaalta lajissa on upeita nuoria toivoja, jotka ovat jo nyt näyttäneet kyntensä.

  1. Pelé

Brasilialainen Pelé on ainoa jalkapalloilija, joka on onnistunut voittamaan maailmanmestaruuden kolmesti eli vuosina 1958, 1962 ja 1970. Pelélla oli pelikentällä erittäin tunnistettava oma tyylinsä ja hän pelasi jalkapalloa aina riemulla ja mielikuvitustaan hyödyntäen. Katsomoon ja kotisohville asti välittyi se, kuinka paljon hän lajia rakasti. Pelé todella oli elementissään jalkapallokentällä. Jalkapallolegendan uralle mahtui reilusti yli 1 000 maalia.

Pelé teki uransa Brasilian liigassa Santosin joukkueessa. Häntä ei koskaan nähty pelaamassa Euroopassa, mutta ammattilaisuransa jälkeen hän pelasi vielä hetken aikaa Yhdysvalloissa.

  1. Diego Maradona

Argentiinalainen Diego Maradona ei esittelyjä kaipaa. Tämä legendaarinen 10-numeron pelaajaa teki jalkapallohistoriaa vuonna 1986 kun hän johdatti maansa maailmanmestariksi Meksikossa käydyissä kisoissa. Maradona oli kooltaan yllättävän pieni pelaaja, mutta kentällä erittäin vahva. Hänen erityistaitoihinsa kuuluivat vapaapotkut ja läpisyötöt. Maradona teki tunnetuimmat maalinsa vuonna 1986 kun Argentiina pelasi Englantia vastaan MM-kilpailujen puolivälierässä. Ensimmäisen maalin hän teki kädellään ja toisen juoksemalla koko Englannin puolustuksen läpi. Maradona oli myös mukana nostamassa Napolin joukkuetta kahdesti Italian Serie A:n mestariksi.

  1. Lionel Messi

Myös Messin nimi tulee aina esille keskusteluissa maailman parhaasta jalkapalloilijasta. Argentiinalainen huippupelaaja tekee kaudesta toiseen maaleja käsittämättömällä vauhdilla. Tämän lisäksi hän on erittäin taitava syöttäjä. On suurelta osin Messin ja Cristiano Ronaldon vaikutusta, että jalkapallo on muuttunut aiempaa hyökkäysvoimaisemmaksi.

  1. Cristiano Ronaldo

Portugalilainen Ronaldo on tehokas laitahyökkääjä. Hän on osaltaan vastuussa siitä, että maalien määrät ovat nousseet huippujalkapallossa aivan uudelle tasolle. Ronaldon tehnyt parhaimpina kausinaan enemmän kuin yhden maalin jokaista ottelua kohden. Ronaldon vahvuuksia ovat näyttävät harhautukset sekä nopea juoksu.

  1. Ronaldo

Brasilialaista Ronaldoa tituleerataan usein aikansa parhaaksi hyökkääjäksi. Maalintekijänä Ronaldolla ei juuri ollut haastajia. Hän voitti maailmanmestaruuden kahdesti, vuosina 1994 ja 2002. Vuoden 1994 kilpailuissa Ronaldo oli pelaajan edelleen sen verran nuori, että hän vietti pelin vaihtopenkillä. Vuoteen 2002 mennessä Ronaldon ura oli aivan eri kantimissa ja hän oli kisojen paras maalintekijä kahdeksalla maalillaan. Vielä finaalissa Ronaldo teki upeat kaksi maalia Saksaa vastaan ja varmisti näin joukkueensa mestaruuden.

  1. Zinédine Zidane

Ranskalainen Zidane kuuluu niin ikään jalkapallon suuriin nimiin. Zidane oli vertaansa vailla peliä tulkitessaan ja hänellä oli erityisen pehmeä kosketus palloon. Zidane pelasi hyökkääjänä keskikentällä ja oli roolissaan rohkea ja määrätietoinen. Temperamenttinen luonne koitui lopulta Zidanen uran kohtaloksi, kun hän vuoden 2006 MM-finaalissa puski Italian Marco Materrazzia päällän rintaan ja hänet ajettiin ulos kentältä.

  1. Neymar

Nuoresta brasilialaisesta pelaajasta povataan jopa uutta Peléa. Neymar on kohahduttanut jalkapallomaailmaa esittelemällä häikäisevää potkutekniikkansa. Pelaajana Neymar on nopea ja taitava. Vertaus Peléen ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä Neymarissa on pelissään samanlaista intoa ja tulta kuin legendaarisessa maanmiehessään.

  1. Franz Beckenbauer

Saksalainen Beckenbauer teki historiaa voittamalla maailmanmestaruuden ensin pelaajana vuonna 1974 ja sitten valmentajana vuonna 1990. Beckenbauer pelasi puolustuksen alimpana miehenä eli liberona. Pelipaikalle epätyypillisesti hän osallistui vahvasti pelin rakentamiseen ja muutti täten merkittävästi liberon roolia

  1. Jari Litmanen

Jari Litmanen on kaikkien aikojen paras suomalaisjalkapalloilija. Suurinta menestystä Litmanen sai Hollannissa pelatessaan Amsterdam Ajax – joukkueessa. Litmanen tuli tunnetuksi uransa alkuvaiheessa kovana maalintekijänä ja myöhemmin kymppipaikan pelinrakentajana.