Matti Nykänen – mäkihyppääjälegenda

Matti Nykänen oli Suomen kaikkien aikojen legendaarisin mäkihypääjä, jota on kutsuttu mäkikotkaksi. Hän on myös tullut urheilijana ja mäkihypyn olympiavoittajana kansainvälisesti tunnetuksi ja suomalaiset pitävät kansallisena ylpeytenään. Loistavan urheilijan uran lisäksi hän on kirjoittanut aforismeja ja esiintynyt laulajana. Ennen kaikkea hän on ollut kuitenkin urheilija, josta on tullut idoli ja esikuva monelle suomalaiselle.

Matti Nykänen syntyi 7. heinäkuuta 1963 Jyväskylässä. Hän oli omien sanojensa mukaan vilkas lapsi. Hänen harrastuksiaan olivat ensin kalastus ja hiihto. Mäkihyppäämisen hän aloitti 10-vuotiaana. Aluksi se oli hänelle vaikeaa pienen kokonsa takia. Hän kuitenkin pian huomasi erityiset lahjansa, kuten sen, että pystyy juoksemaan pitkiä matkoja. Mäkihyppy alkoi kiinnostaa nuorta Nykystä yhä enemmän, ja lopulta se oli hänelle ainut kiinnostava asia. Hän pärjäsi huonosti koulussa ja usein lintsasi päästäkseen harjoittelemaan mäkihyppyä. 15-vuotiaana hän lähti omilleen, vaikka tavallisesti tässä iässä nuoret vielä asuvat vanhempien kotona. Nykäsen mukaan mäkihypystä tuli hänelle silloin tietynlainen turva, varsinkin kun opettaja oli sanonut, että hän pärjää elämässä kunhan harjoittelee hyvin. Matti Nykänen oli harjoittellut paljon ja tehnyt kovaa työtä,1 joten lopulta hänestä tuli huippu-urheilija. Jo vuonna 1981 hän voitti ensimmäisen kultamitalinsa. Vuonna 1984 hän osallistui Sarajevon kisoihin ja voitti hopeaa sekä ensimmäisen olympiamitalinsa. Tämän jälkeen hän osallistui Calgaryn olympialaisiin, joissa hän oli täysin ylittämätön ja voitti kultaa. Hänen silloin ansaitsemansa kultamitali oli myös ensimmäinen hypätyn joukkuemäen kultamitali olympialaisten historiassa.Nykänen toi Suomen mäkihyppyjoukkueelle suurta menestystä voittamalla kaikkiaan neljä kultamitalia olympiampiakisoissa vuosina 1984, 1985, 1987 ja 1989. Lisäksi hän on osallistunut 130 maailmancupkilpailuun, ja voittanut niistä 46 sekä saavuttanut neljä kertaa kokonaisvoiton. Uransa aikana Nykänen saavutti kaikkiaan 19 arvokisamitalia. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi kaksi kertaa, vuosina 1985 ja 1989. Vuonna 2013 hän sai elämänuranpalkinnon.

Laulaja ja filosofi

Matti Nykänen oli myös laulaja. Musiikin puolelle hän siirtyi lopetettuaan uransa mäkihyppääjänä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat Ehkä oti, ehkä en ja Mäkikotka ja häkkilintu. Kappaleissaan Nykänen käsittelee yksityiselämänsä ongelmia ja alkoholismiaan. Hän on julkaissut kaikkiaan kolme albumia: Ehkä otin, ehkä en, Samurai ja Yllätysten Yö. Hänen musiikkinsa on yhdistelmä iskelmää ja Suomirockia. Hän myös kokeili rap-genreä ja keikkaili aktiivisesti. Laulajana hän ei kuitenkaan ollut niin menestynyt. Nykänen tunnettiin myös älykkäistä ja elämänviisaista aforismeistaan, jotka hän on myös koonnut kirjaksi. Elämä on laiffii -aforismista on tullut klassikko. Muita Nykäsen aforismeja ovat esimerkiksi Elämä on ihmisen parasta aikaa, Jokainen tsäänssi on mahdollisuus, Rakkaus on kuin lanka kerää – se alkaa ja loppuu, Lahti on kyllä ihan mesta paikka, On se aika epäkornia käytöstä Kysymys kuulostaa kysymykseltä ja Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi. Yksityiselämässä kaikki ei ollut kohdallaan. Matti Nykänen kärsi alkoholismista, joka häiritsi myös hänen mäkihyppääjäuraansa. Hän oli väkivaltainen perhettään kohtaan ja jopa puukotti kerran vaimoaan. Hän oli kuusi kertaa naimisissa, mutta jatkuvat riidat ja pahoinpitelyt johtivat avioeroihin. Hänet tuomittiin puukotuksista kaksi kertaa vankilaan. Ongelmat aiheuttivat myös masennusta. Ammatillisen menestyksensä huolimatta Matti Nykänen oli hyvin yksinäinen ihminen, joka ilmeisesti kärsi sisäisistä traumoista. Hän oli ujo eikä avautunut helposti tunteistaan vaan piti kaikki sisällään.

Laulaja ja filosofi

Kuolema

Matti Nykänen kuoli 4. helmikuuta 2019 Lappeenrannassa vain 55-vuotiaana. Hänet on haudattu kotikaupunkiinsa Jyväskylään. Oli puhetta, että Nykäselle järjestettäisiin valtiolliset hautajaiset, mutta omaiset kieltäytyivät. Matti Nykäsen poismeno on koettu suurena kansallisena suruna, ja muistotilaisuudet ovat keränneet paljon ihmisiä ja hänen kuolemansa on huomioitu myös ulkomailla.