Suomalaiset urheilulegendat

Meille suomalaisille urheilu on meitä kansallisesti yhdistävä tekijä. Kun Suomi voittaa kultaa, koko maa iloitsee ja “torilla tavataan”. Hyötyliikunnan merkitys on myös tiedostettu yhteiskunnassamme, koko kansa liikkuu jossain muodossa, oli laji sitten perinteistä sauvakävelyä tai murtomaahiihtoa tai sitten jotain villimpää ja uudempaa kuten zumbaa tai kalliokiipeilyä.

Suomessa on urheilijoita, joiden maine on erityisen suuri heidän menestyksensä johdosta. Koko Suomi tuntee heidän nimensä ja heidät yleensä tunnetaan myöskin kansainvälisesti. Perehdytään tarkemmin, keitä nämä urheilijat voisivat olla.

Legendat

Hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi (s. 1955), tai tyttönimeltään kotikatsojia hauskuuttanut Haemaelaenen, on kotoisin Rautjärven Simpeleeltä. Hän on voittanut 15 arvokisamitalia: kuusi kultaa, neljä pronssia ja viisi hopeaa 80-90 luvuilla. Urheiluihmiset muistavat hänet erityisesti hänen suorituksestaan Sarajevon talviolympialaisissa 1984: hän voitti kultaa 5, 10 ja 20 kilometrin matkoilla. Hänen entinen miehensä Harri Kirvesniemi oli myös hiihtäjä (nykyisin hän toimii suksenvalmistusalalla) ja hänen molemmat tyttärensä luovat aktiiviuraa urheilun parissa: Elisa Kirvesniemi yleisurheilun ja Anita Kirvesniemi niin ikään hiihdon. Voisi siis sanoa, että Kirvesniemen perhe on kokonaisuudessaan vaikuttanut paljon suomalaiseen huippu-urheiluun. Mäkihyppääjistä legandaarisin, oman elokuvankin saanut Matti Nykänen (s. 1963) on kotoisin Jyväskylästä, mutta asuu tällä hetkellä Lappeenrannan Joutsenossa. Nykänen voitti aktiiviurallaan liki 50 arvokisamitalia, joista viisi olympiakisoista: neljä kultaa ja yksi hopea. Hänen aktiiviuransa oli pitkälti 80-luvulla, mutta hän on osallistunut veteraanikisoihin vielä 2010-luvullakin. Nykänen on pysytellyt suomalaisten muistissa olemalla lehtien otsikoissa värikkään yksityiselämänsä vuoksi. Hän on myös luonut uraa mainoskasvona sekä laulajana. Nykäsen musiikkiura on osoittautunut myöskin erittäin menestykkääksi, hänellä on vuodessa useita keikkoja. Matti tunnetaan useista  lentävistä lauseistaan, kuten “Ehkä otin, ehkä en.” tai “Se on ihan fifty-sixty.” Kestävyysjuoksija Paavo Nurmi (1897-1973), jota myös Lentäväksi suomalaiseksi kutsutaan, toi urallaan 12 mitalia kotiin olympialaisista: yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa. Hän teki urallaan useita maailmanennätyksiä sekä on kaikkien aikojen menestyksekkäin yleisurheilija olympiakisoissa. Nurmi edusti Turun urheiluliittoa. Uransa jälkeen Nurmi teki töitä juoksuvalmentajana sekä teki bisnestä muun muassa rakennus- ja vaatetusalalla. Nurmen viimeinen julkinen urheilusuoritus tapahtui Helsingin olympialaisissa 1952, kun hän toi olympiasoihdun stadionille.  Kimi Räikkönen (s. 1979) on edelleen kilpaileva moottoriurheilija. Hän on ajanut urallaan karting-luokissa, WRC-rallia, NASCAR:ia sekä tunnetuimpana formuloita. Hänen Formula 1-uransa on niittänyt eniten mainetta ja kunniaa Räikköselle. Hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 2007, voittanut osakilpailun yhteensä 21 kertaa sekä päässyt palkintopallille 103 kertaa. Formula 1-luokassa hän on ajanut monille talleille, niin Sauberille, McLarenille, Lotukselle kuin Ferrarille. Kimi tunnetaan vauhdikkaan yksityiselämänsä takia, sekä perisuomalaisesta luonteestaan kameroiden edessä, josta johtuu hänen lempinimensä Jäämies. Räikkönen on syntyisin Espoosta, mutta asuu tällä hetkellä Sveitsissä. Hänellä on kaksi lasta. Hän on yksi kaikkien aikojen rikkaimpia kuljettajia, hänen omaisuutensa arvon ollessa (v. 2018) noin 180 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Legendat

Mitä olisikaan suomalainen urheilu ilman jääkiekkoa! Teemu Selänne (s. 1970) on pelaamisen jo jättänyt suomalainen jääkiekkoilija. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista. Selänne aloitti uransa Helsingin Jokereista, mutta siirtyi myöhemmin NHL:ään, jossa hän pelasi suurimman osan urastaan. Seuroista edusti pisimmän ajan Anaheim Ducksia. Selänne on NHL:n historian paras suomalainen maalintekijä ja pistemies pistein 1 457. Hän voitti urallaan myös useita arvokisamitalleita, joista ehkä tärkeimpänä voisi pitää hopeaa Torinon talviolympialaisista 2006. Selänne asuu Yhdysvalloissa ja hänellä on neljä lasta. Hänellä on Yhdysvalloissa ravintolaliiketoimintaa.