Suomalaisia käsipallon pelaajia

Käsipallo on yksi niistä lajeista Suomessa, joka on jäänyt hieman muiden lajien varjoon. Vaikka pelaajia löytyykin monta tuhatta, on huomattavasti vähemmän kuin monien muiden lajien harrastajamäärät. Suomi ei ole myöskään menestynyt kansainvälisellä tasolla kovin hyvin, mutta tämän hetken nuoret lupaukset ovat tuoneet paljon lisää toivoa tähän kansainväliseen menestykseen.

Käsipallo on melko tuntematon myös tavallisen kansan keskuudessa. Se ei usein kuuluu koulun liikuntatunneilla pelattaviin peleihin, joten monella jää kokonaan kosketus saamatta tähän peliin. Käsipalloa pelataan seitsemän hengen joukkueissa, jotka yrittävät saada pallon vastustajan maaliin. Pallo kulkee kentällä pomputtamalla ja syöttelemällä. Ottelussa pelataan kaksi puoliaikaa, jotka kestävät kumpikin 30 minuuttia.

Kansainvälinen käsipalloliitto IHF organisoi käsipallo toimintaa ympäri maailmaa. Lajilla on harrastajia joka puolella ja maailmanlaajuisesti heitä arvioidaan olevan noin 27 miljoonaa. Menestyneimmät joukkueet olympialaisissa ja kahden vuoden välein järjestettävissä maailmanmestaruuskilpailuissa ovat olleet Ranska ja Venäjä. Lajia pelataan erikseen naisten, miesten ja nuorten sarjoissa. Suomen maajoukkue ei ole koskaan selvinnyt olympialaisiin asti, mutta osallistui kerran vuoden 1958 maailmanmestaruuskilpailuissa.

Suomessa lajia pelataan hyvin paljon suomenruotsalaisten keskuudessa ja heidän asuttamilla alueillaan. Syynä ei välttämättä kuitenkaan ole pelkästään kieli, vaan myös se, että käsipalloa pelataan sisällä. Kun käsipallo alkoi yleistyä 1950-luvulla ei sisähalli mahdollisuuksia ollut muualla kuin Etelä-Suomessa, jossa eli myös suuri ruotsinkielinen väestö. Muut lajit, kuten pesäpallo, mitä pystyi pelaamaan myös ulkona, saavuttivat nopeammin paljon enemmän suosiota.

Suomessa pelattiin ensimmäinen Suomen mestaruuskilpailu käsipallossa vuonna 1944. Se oli miesten ottelu, mutta vain kahta vuotta myöhemmin Suomen mestaruudesta alettiin kilpailla myös naisten joukkueiden välillä. Kaikkien aikojen menestynein suomalaisjoukkue tulee Karjaalta. BK-46 on voittanut miesten Suomen mestaruuden jo 20 kertaa ja sillä on lisäksi lukuisia muita mestaruuksia Suomesta.

Kuuluisia pelaajia

Käsipallo

Suomessa kaikkien aikojen parhaiten menestynyt käsipallon pelaaja on Mikael Källman. Hänet valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi ensin 12 kertaa peräkkäin vuosina 1985-1996 ja vielä kaksi kertaa uudestaan vuosina 2000 ja 2002. Hän edusti Suomea lukuisissa arvokilpailuissa ympäri maailmaa ja valmensi pitkään BK-46:n miesten joukkuetta ammattilaisuransa päätyttyä.

Jan Rönberg, joka oli myös BK-46:n kasvatteja, oli erittäin menestynyt suomalainen käsipalloilija, joka siirtyi myöhemmin pelaamaan myös Espanjaan. Hänet valittiin kuusi kertaa vuoden käsipalloilijaksi, hän pelasi yhteensä 84 maaottelupeliä ja teki niissä 537 maalia. Hän on myös myöhemmin uransa päätyttyä toiminut valmentajana ja tekee edelleen arvostettua työtä Suomen käsipallon hyväksi.

Riihimäkeläinen Cocks on toinen erittäin menestynyt suomalainen käsipalloseura. Suomen mestaruuksia miesten sarjassa sille on kertynyt jo 12 kappaletta. Cocks on saanut kaikkein eniten kansainvälistä mainetta Suomen käsipallojoukkueista. Se on pelannut jo useamman vuoden Baltian liigassa ja voittanut sen neljänä peräkkäisenä vuotena vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2018 se pääsi ensimmäisenä suomalaisena joukkueena käsipallon Mestarien Liigaan, mikä on Euroopan kovin seurajoukkuekilpailu.

Cocksien kasvatti Ari-Pekka Tuomi on ollut myös yksi Suomen menestyneimmistä pelaajista. Hän teki erittäin maineikkaan uran pelaten monissa mestaruusotteluissa ja tehden niissä yhteensä 2452 maalia. Suomen maajoukkueessa hän edusti 46 kertaa tehden 96 maalia.

Sekä poikien että tyttöjen maajoukkueet ovat viemässä Suomea täysin uuteen menestykseen maailmalla. Käsipallossa elettiin kuin eräänlaista hiljaista kautta kansainvälisen menestymisen suhteen, mutta nyt toiveet ja odotukset ovat vahvasti nuorten joukkueissa. Nuorten joukkueet ovat osallistuneet jo moniin kansainvälisiin kilpailuihin ja menestys on ollut hyvää. Ainoan ongelman tuottavat joukkueen rahoitus, jonka avuksi onkin järjestetty paljon erilaista toimintaa.