Teemu Selänne on tehnyt urallaan todellista kiekkohistoriaa

Kiekkolegenda Teemu Selänne ei esittelyjä kaipaa. Selänne on lopettanut uransa jo muutama vuosi sitten, mutta on ollut otsikoissa isännöidessään Supertähdet-tv-sarjaa. Urallaan Selänne oli ainoa suomalainen, joka on ylittänyt 1 400 tehopisteen rajan NHL:n runkosarjassa. Hän on lisäksi NHL:n historian paras suomalainen maalintekijä. Teemu Selänne on pelannut jääkiekkoa pikkupojasta lähtien, aluksi Espoon Palloseurassa.

Hänen tiensä jääkiekkotähdeksi alkoi toden teolla kun hän siirtyi 15-vuotiaana pelaamaan Helsingin Jokereihin. Hänet nostettiin 18-vuotiaana Jokereiden ykkösmiehistöön.  Tuolloin Jokerit pelasi vielä I-divisioonassa ja Jokereiden riveissä Selänne pelasi 11 SM-liigaottelua, keräten yhteensä 12 tehopistettä.

Selänne on kiertänyt useasti maailman arvokisat ja osallistunut Suomen joukkueessa viidesti MM-kilpailuihin, kuudesti olympialaisiin, kaksi kertaan maailmancupiin ja kerran Kanada-cupiin. Tuloksena näistä kisoista Selänteellä on neljä olympiamitalia ja kaksi MM-mitalia. Maailmancupissa joukkue on parhaimmillaan sijoittunut toiseksi ja Kanada-cupissa kolmanneksi. Loukkaantumiset ovat toisinaan hidastaneet menoa, mutta Selänne on aina palannut kaukaloon entistä vahvempana.

NHL menestys alkoi ensimmäisestä kaudesta

Ensimmäisen kerran Selänteelle tarjottiin NHL-paikkaa vuonna 1991, kun Winnipeg kiinnostui nuoren pelaajan otteista SM-liigassa ja maajoukkueessa. Tuolloin Selänne kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta, sillä hän halusi pelata Suomessa vielä yhden kauden ajan. Tuolla kaudella Jokerit voitti Suomen mestaruuden ja pelikaverit äänestivät Selänteen koko liigan parhaaksi pelaajaksi. Selänne oli saavuttanut mitä halusi ja oli vihdoin valmis siirtymään NHL:ään. Tällä välin myös Winnipegin tarjous oli ehtinyt nelinkertaistua ja Selänne solmi 2,7 miljoonan dollarin sopimuksen.

Selänteen Amerikan valloitus alkoi komeasti. Tulokaskaudellaan 1992-1993 hän rikkoi lähes kaikki mahdolliset ennätykset. Hänen nimissään on edelleen tulokkaiden maaliennätys 76 ja piste-ennätys 132. Pian Selänne saikin lempinimensä Finnish Flash. Akillesjänteen rikkotuminen katkaisi hetkeksi Selänteen NHL-kauden tammikuussa 1994. Syksyllä hän pelasi NHL:n pelaajalakon ajan Jokereissa yhdessä Jari Kurrin kanssa ja palasi seuraavalla kaudella takaisin Winnipegiin, ollen jälleen seuran paras pistemies runkosarjassa.

Helmikuussa 1996 Winnipeg kärsi talousvaikeuksista ja kauppasi yllättäen Selänteen Anaheim Mighty Ducksiin. Selänne kehuu kirjassaan erityisesti yhteistyötä Paul Kariyan kanssa ja näiden kahden pelaajan yhteistyö oli täysin saumatonta. Joukkue ei itsessään kuitenkaan yltänyt huippumenestykseen kaksikon upeasta tehokkuudesta huolimatta.

Uran pettymykset

Keväällä 2001 Selänne myytiin Anaheimista San Jose Sharksiin. Tuolloin Selänne ei tavoittanut huippuaikojensa ennätyksiä ja koki myös yhden uransa suurimmista pettymyksistä kotikisoissa vuonna 2003, kun Ruotsi nousi puolivälieräottelussa neljän maalin tappioasemasta 6-5 voittoon ja jätti Leijonat nuolemaan näppejään.

Selänne tuhlaa ainoastaan autoihin

Urallaan NHL:ssä Teemu Selänne tienasi 20 vuoden aikana yhteensä noin 58 miljoonaa euroa. Tähän päälle hän sai usein miljoonien bonuksia ja muutamia rahakkaita sponsorisopimuksia. Elämäkertakirjassaan Selänne kertoo, että viimeisten yhdeksän kauden aikana hän ei enää välittänyt rahasta vaan valitsi pelipaikakseen Anaheimin, koska viihtyi seurassa. Selänne kieltää koskaan kuitenkaan tuhlanneensa rahojaan. Hänen ainoa kallis intohimonsa ovat luksusautot, joita hän keräilee. Selänne kertoo, että palkasta hän otti 10 prosenttia suoraan omaan käyttöönsä ja loput rahoista ohjautuivat suoraan säästöön ja sijoituksiin.

Selänne asuu Kaliforniassa ja omistaa ravintolan Anaheimissa. Hänen vaimonsa Sirpa, kolme poikaansa ja Veera-tytär viihtyvät alueella, eikä Selänne suunnittele toistaiseksi ainakaan paluuta Suomeen. Pelaamaan Selänne ei ole enää innostunut, vaikka hänelle on tarjottu paikkaa esimerkiksi Jokereissa. Selänne ei osaa vielä sanoa mitä aikoo jatkossa tehdä, vaan aikoo katsella muutaman vuoden mihin suuntaan elämä vie ja miettiä sitten rooliaan esimerkiksi jääkiekon parissa.